Čorokot (Nigella sativa) poseduje izuzetna blagotvorna svojstva, koja ga čine jednom od najmoćnijih poznatih medicinskih biljaka.

Sjeme čorokota je tamno, tanko, srpastog oblika. Njegove sjemenke se koriste vekovima na Srednjem Istoku, Meditarenu i u Indiji. Danas se sjemenke čorokota koriste kao začin u raznim kuhinjama. Ali, osim upotrebe u kulinarstvu, sjemenke čorokota mogu da donesu dosta zdravstvenih dobrobiti, pa su tokom istorije bila jedna od najcjenjenijih medicinskih biljaka.
Sjemenke čorokota sadrže preko 100 hemijskih jedinjenja, od kojih neka tek treba da budu identifikovana. Smatra se da je njegov glavni aktivni sastojak kristalna supstanca pod nazivom nigelon. Osim toga, čorokot sadrži timokinon, beta-sitosterol, mirinsku kiselinu, palmitinsku kiselinu, palmitooleinsku kiselinu, oleinsku kiselinu, stearinsku kiselinu, linolensku ksielinu, arahidonsku kiselinu, belančevine, vitamine B1, B2, B3, folnu kiselinu, kalcijum, gvožđe, bakar, cink i fosfor.
Upotreba sjemenki čorokota je posebno bila odomaćena u starom Egiptu. Prilikom ispitivanja Tutankamonove grobnice, među ostalim stvarima nađena je i bočica ulja čorokota, što ukazuje da se verovalo da će mu on biti potreban u zagrobnom životu. Lekari egipatskih faraona koristili su te sjemenke nakon obilnih gozbi da smire poremećene stomake. Koristili su to sjeme za liječenje glavobolja, zubobolje, prehlada i infekcija.
U današnje vreme je obavljeno na stotine proučavanja sjemenki čorokota  koje su utvrdile sledeće: ovo sjeme pomaže opštoj otpornosti organizma na bolesti tako što podstiče proizvodnju koštane srži, prirodnog interferona i ćelija imunog sistema.
Nekoliko proučavanja je pokazalo da ekstrakt sjemenki čorokota može da pomogne obolelima od autoimunih bolesti, a da je moguće da poseduje i antikancerogeni efekat. Jedno nedavno proučavanje je ukazalo da ulje čorokota  pomaže protiv raka pankreasa, jednog od najtežih oblika raka. Jedina druga biljna supstanca koja je pokazala slično delovanje je ekstrakt oleandera.
Jedna od najpopularnijih upotreba čorokota u narodnoj medicini je liječenje bolesti respiratornog sistema – uključujući astmu, bronhitis, prehlade. Takođe, ova biljka djeluje povoljno i u slučaju reumatskih tegoba.
Ulje sjemenki čorokota  pomaže da se smire nervi, ublažava bolove usred crijevnih grčeva (kolika), podstiče proizvodnju urina, poboljšava varenje i pomaže da se spreči nastanak povišenog krvnog pritiska, ili da se snizi ako je već povišen.
Potvrđeno je da sjemenke čorokota  imaju i antitumorska svojstva, koja se pripisuju njihovom sastojku beta-sitosterolu.
Čorokot takođe podiže nivo energije, pomaže protiv alergija koje se ispoljavaju na koži, ekcema, akni, psorijaze i čireva, djeluje antiparazitski, deluje karminativno – pomaže protiv nagomilanih gasova (flatulencija), pomaže protiv proliva, hemoroida, zatvora i dizenterije.