Lavanda

Lavanda je jos jedna ljekovita biljka vrijedna pažnje koju karakterišu ljubičasti cvjetovi i aromatičan miris. U današnje vrijeme podjednako nalazi primjenu u alternativnoj medicini i kozmetičkoj industriji.

Najčesće se upotrebljava za liječenje organa za varenje, srčanih oboljenja, hipertenzije, bronhijalne astme, reumatizma, anksioznosti, nesanice, glavobolje i vrtoglavice. Lavanda umiruje želudac, ublažava nadimanje stomaka, podstiče mokrenje i menstrualno krvarenje, blagotvorno djeluje na nervni sistem, suzbija infekciju kože i sluzokože, ubrzava regeneraciju čelija, umiruje kašalj, otklanja neprijatan zadah iz usta…

Čaj od lavande preporučuje se za podsticanje varenja, smirivanje želudca, protiv nadimanja i gasova. Osim toga upotrebljava se za ispiranje i dezinfekciju rana na koži i sluzokoži. Čaj od lavande priprema se tako što se jedna mala kašika lavandinih cvjetova prelije sa 2,5 dl ključale vode i nakon 10-tak minuta procijedi. Pije se topao a ukoliko se koristi za ispiranje ostaviti ga da se prohladi.

Eterično ulje lavande je odličan prirodni lijek za liječenje opekotina, protiv uboda insekata, a izuzetno povoljno djeluje na nervni sistem. Nekoliko kapi eteričnog ulja lavande na jastuku dobro će doći za otklanjanje stresa i ublažavanje nesanice. Ima jako antiseptičko dejstvo pa čini odličnu zamijenu za jod ili alkohol u slučaju povreda. Čak djeluje i kao blagi anestetik.

Zbog jakog i prijatnog mirisa lavandino ulje tradicionalno se koristi u kozmetici za pripremu parfema, sapuna, kupki. Pošto podstiče regeneraciju tkiva predstavlja idealan sastojak za proizvodnju raznih krema za njegu lica i tijela. Osim toga korisno je za tretiranje akni, psorijaze, ekcema i sličnih promjena na koži.

Ulje lavande često se upotrebljava za masažu jer opušta mišiće, a na taj način može otkloniti i glavobolju kojoj je osnovni uzrok napetost. Ovakva masaža takođe ublažava reumatske bolove.

Lavanda je visoko cjenjena biljka u aromaterapiji, prvenstveno zbog toga sto čini da se duh uskladi, umiri i postigne ravnoteža uma. Da bi se otklonila napetost izazvana svakodnevnim obavezama korisno je dodati nekoliko kapi ulja lavande u vodenu kupku, na kraju dana u večernjim satima.

Na kraju, treba znati da je lavanda i dobar insekticid. Ukoliko se nakaplje u ormarima sa odječom pruža efektivnu zaštitu od moljaca