Avokado

jedna od najzdravijih namirnica na svijetu ……

Kad bi se biralo najneobičnije voće, nema sumnje da bi se titulom okitio avokado. Naime, dok je sve drugo voće ponajprije sastavljeno od ugljikohidrata, avokado u najvećem postotku čine masti. Upravo zbog svog sastava, avokado mnogi smatraju jednom od najzdravijih namirnica na svijetu.

Koji su zdravstveni benefiti avokada?

Kad govorimo o kaliju, prva asocijacija će uvijek biti banane. No, avokado na istoj količini ima 40% više kalija od banane. Studije potvrđuju da je visok unos kalija povezan sa sniženim krvnim pritiskom, glavnim uzročnikom srčanih bolesti, infarkta i bolesti bubrega.

Istovremeno, avokado je bogat monozasićenim masnim kiselinama (kao i maslinovo ulje) koje su zaslužne za zdravlje srca i krvožilnog sustava. Dodatno, avokado snižava razinu holesterola i triglicerida, lošeg LDL holesterola te povećava razinu HDL “dobrog holesterola”. Sveukupno, studije pokazuju da su ljudi koji redovito konzumiraju avokado, prosječno zdraviji od onih koji nemaju avokado redovito na meniju. Dodavanje avokada u obrok pomaže apsorpciju nekih vitamina i minerala koje unosimo. Naime, postoje vitamini koji su “topivi u masti” te koji trebaju mast da bi se uspjeli otopiti, a organizam ih mogao apsorbirati. Prema jednoj studiji dodavanje avokada u obrok može za 2,6 puta ubrzati apsorpciju antioksidansa. Antioksidansi lutein+zeaksantin su odgovorni za zdravlje očiju. Nadalje, ekstrakt avokada pomaže u smanjivanju simptoma artritisa kostiju. Ploda avokada je pun zdravih masti i spada u jednu od najzdravijih namirnica. Avokado je dobar za zdravlje kože, poboljšava cirkulaciju, štiti mozak i srce i potiče mršavljenje.

Tajna ovog zdravog ploda, krije se u njegovom sastavu kojeg čini 77% ulja. i to izrazito ljekovitog ulja čije zdravstvene i kozmetičke prednosti otkrivamo u nastavku.