▲ Da li ste upoznati sa svim blagodatima ove biljke?

▲ Znate li koliko je Noćurak koristan, posebno ženama?

▲Jeste li znali da je Ulje Noćurka od davnina tradicionalni lijek koji pomaže u liječenju mnogih  bolesti?

Obnavlja kožu, smiruje upale, pomaže kod ženskih tegoba…

Ulje Noćurka tek je nedavno prepoznato kao izvrstan dodatak prehrani s brojnim zdravstvenim prednostima.

Mogli biste se čak iznenaditi njegovim pozitivnim uticajem na vaše zdravlje, naročito kada su u pitanju hormoni, koža, kosa i kosti.

Pa krenimo sa informacijama …

Ovo ulje bogato je esencijalnim masnim kiselinama koje pomažu pri izgradnji ćelijskih membrana i brojnih hormona.

Esencijalne masne kiseline su neophodne za ljudsko zdravlje, a ljudsko tijelo ih ne može proizvesti, već ih unosimo isključivo prehranom.

Vaše tijelo treba uravnoteženu prehranu i pravilan omjer esencijalnih masnih kiselina, kao što su omega-6 koje sadrži noćurak i omega-3 iz ribljeg ulja. Konzumiranje masti usporava apsorpciju hranjivih tvari te tako uklanja osjećaj gladi. Oni djeluju i kao nosači za vitamine A, D, E i K koji se “tope” u njima.

Zasigurno najpoznatije, Ulje Noćurka pokazalo se u liječenju ženskih bolesti jer ih uspješno liječi na prirodan način.

U prvom redu, njegovim korištenjem ćete regulisati spolne hormone što će dovesti do veće plodnosti te će spriječiti nastanak cisti što je jako važno radite li na bebi. Poboljšava zdravlje maternice, pomaže kod neredovitih i bolnih menstruacija te kod PMS-a. Za vrijeme PMS-a pomaže kod anksioznosti i depresije, kod promjena raspoloženja, glavobolje i nadutosti. U menopauzi se često koristi umjesto često štetne hormonske terapije.

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) može biti jedan od najsloženijih i najuobičajenijih endokrinih poremećaja kod žena u reproduktivnoj dobi. On utiče na samu plodnost i ima ozbiljne zdravstvene posljedice ako se ne liječi. 

Neki od simptoma PCOS-a uključuju nepravilan menstrualni ciklus, izostanak mjesečnog ciklusa, pretilost, akne, gubljenje kose, obilno menstrualno krvarenje i ciste na jajniku.

Unošenjem esencijalnih masnih kiselina vaše tijelo postaje zdrava okolina za začeće, a one vam pomažu da izgubite težinu i vratite hormonalnu ravnotežu.

Visoke razine esencijalnih masnih kiselina prisutnih u Ulju Noćurka imaju izravan utjecaj na ćelije maternice. One uzrokuju kontrakcije i opuštanja mišića, a time se toniziraju mišići maternice u pripremi za trudnoću.

Iz istog razloga ulje noćurka nije za žene koje su već trudne, jer kontrakcije maternice za vrijeme trudnoće mogu uzrokovati dodatne probleme. 

Ulje Noćurka pozitivno utiče i na plodnost muške populacije, odnosno kvalitetu sperme.

Uzimanje Noćurka može biti korisno i u odvikavanju od alkohola. S obzirom da alkohol sprečava pretvaranje linolenske kiseline u gama-linolensku kiselinu, kod alkoholičara se smanjuje razina prostaglandina E1 u organizmu, što dovodi do depresije. Depresija, pak, potiče na uzimanje alkohola. Time što smanjuje depresiju, Ulje Noćurka posredno smanjuje i želju za pićem (alkoholom). Poznato je da alkohol oštećuje jetru i bubrege, dok Ulje Noćurka, sprečavajući blokadu enzima izazvanu alkoholom, predstavlja određenu zaštitu ovih organa.

Daljnji blagotvorni učinci noćurka su: smanjenje mogućnosti komplikacija kod šećerne bolesti, smanjenje osjećaja pregrijanosti uslijed hiperfunkcije štitne žlijezde te usporavanje procesa starenja. Stoga je razumljivo da je ulje noćurka jedan od najsvestranije primjenjivanih dodataka prehrani koje zaslužuje svoje mjesto u svakom domu.

Ovo ulje treba ubaciti i u kozmetiku!

 Ulje Noćurka pokazalo se korisnim u liječenju osoba koje pate od kožnih bolesti, kao što su ekcemi, psorijaza i atopijski dermatitis.

Istraživanja su pokazala da Ulje Noćurka može pomoći kod strukturnih i funkcionalnih promjena kožnog tkiva povezanih sa starenjem, kao što su crvenilo, tvrdoća i hrapavost.

Ulje Noćurka i Omega-6 može izliječiti sam uzrok akni, a pozitivno djeluje i na strukturu stanica, funkciju živčanog sistema i elastičnost kože.

Ulje je dobro ispitano i vrlo sigurno za upotrebu, a uzimanje se preporučuje kroz duži period: Kao dnevna doza podijeljena na 3 obroka odraslima se preporučuje 4-6 g (1 mala žličica 3 x dnevno u toku  jela), a djeci mlađoj od 12 godina 2-4 g.

Potreban je oprez s Uljem Noćurka: bogatstvo nezasićenih masnih kiselina koje posjeduje čini ga podložnim kvarenju oksidacijom te je manje stabilan od većine drugih biljnih ulja. Proces oksidacije se ubrzava u prisustvu nekih metala i čuvanje je obavezno na suhom, hladnom, tamnom mjestu.

▲Zato je pravo vrijeme ukoliko do sada niste koristili Ulje noćurka da ga ubacite u Vašu konzumaciju i da osjetite sve njegove blagodati.

▲Uljem Noćurka oporavljate svoj organizam, jačate tijelo i pobjeđujete neke zdravstvene tegobe.

Vaš Tim Dr Gabrielꞌs – Tajne zdravlja